Back to top

Díjátadó

Átadták az idei év Pro Architectura díjait

2018. október 24.

 

A magyar építészeti kultúra népszerűsítésében és a minőségi épített környezet létrehozásában elért kiemelkedő eredményükért tízen vehettek át miniszteri elismerésként a Pro Architectura díjat az Országházban.

Az Építészet Hónapjához és az Építészet Világnapjához kapcsolódva, annak egyik jeles eseményeként került meghirdetésre a Pro Architectura díj, amely magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában, és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért, valamint a Nemzeti építészetpolitika céljai érdekében elért kiemelkedő eredmények elismeréseként öt kategóriában adományozható.

Ez alapján valamely jeles építészeti városépítészeti, tájépítészeti, belsőépítészeti alkotás létrehozásában kifejtett építészeti-tervezői tevékenységért, az építészeti közéletben és oktatásban, az építészeti tervezés és tervpályázatok területén elért kiváló eredményekért, továbbá (a kiemelkedő építészeti alkotás megvalósításában közreműködő) építtetők, kivitelezők körében került kiosztásra a Miniszterelnökség által adományozható elismerés október 24-én az Országházban.

Az idei tíz Pro Architectura díjazott Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkártól vehette át a díjat, melyhez egymillió forint értékű pénzjutalom és az adományozást elismerő oklevél is járt.

/ Fotó: Botár Gergely /

A jeles építészeti alkotás létrehozásában kifejtett építészeti-tervezői tevékenységért:

  • az Archi-Kon Kft., a budapesti Palatinus Gyógy-, Strand-, és Hullámfürdő átalakításáért,
  • az Avant-Garde Építész Stúdió Kft., a budapesti Budafoki Szomszédok Piaca megvalósításáért,
  • Berecz Tamás DLA és Batári Attila DLA, a Budapesti-Vizafogói Tours-i Szent Márton római katolikus plébánia átalakításáért,
  • Csóka Balázs, a budajenői műemlék Magtár helyreállításáért,
  • Erhardt Gábor, a mádi Rákóczi-Aspermont Kúria felújításáért,
  • Vikár András DLA, Lukács István, Gál Árpád, a budapesti, kőbányai ügyfélközpont létrehozásáért kapott elismerést.

Az építészeti közéletben és építészeti oktatásban elért kiváló eredményeiért:

  • Budakalász Város Önkormányzata, a térségi építészeti összefogó szerepéért,
  • Dr. Vámossy Ferenc, oktató és kutatómunkájáért részesült díjban.

A kiemelkedő építészeti alkotás megvalósításában közreműködő építtetőként kifejtett tevékenységért:

  • Mohácsi Bugarszki Róbert, a mohácsi, cselevölgyi Szent Miklós vízi- és taposómalom helyreállításáért részesült elismerésben.

A kiemelkedő építészeti alkotás megvalósításában közreműködő kivitelezőként kifejtett tevékenységért:

  • Puskás András, a budapesti, zugligeti lóvasút állomásépület teljes körű tetőfedő és díszműbádogos feladataiért vehette át a 2018. évi Pro Architectura díj egyikét.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter által adományozott díjra beérkezett pályázatok nagy száma, azok sokszínűsége és töretlenül kiemelkedő színvonala az előző évekhez hasonlóan idén is bizonyította, hogy a szakma igényli a magas szintű elismerést, mely igazolja elhívottságukat, munkájuk kiválóságát, tevékenységük helyes irányát.