Back to top

A Díjról


A DÍJRÓL


A Pro Architectura díj a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában, és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért, valamint a Nemzeti építészetpolitika céljai érdekében elért kiemelkedő eredményekért adományozható. Ez alapján valamely jeles építészeti, városépítészeti, tájépítészeti, belsőépítészeti alkotás létrehozásában kifejtett építészeti-tervezői tevékenységért, az építészeti közélet és oktatás területén elért kiváló eredményekért, továbbá (a kiemelkedő építészeti alkotás megvalósításában közreműködő) építtetők, kivitelezők körében, valamint valamely jeles építészeti alkotás létrehozásában kifejtett belsőépítészi tevékenységért kerül kiosztásra.


A díjból évente négy adományozható. A díjat ugyanaz a természetes személy, jogi személy vagy közösség (legfeljebb 3 fő társtervező megnevezésével) 5 éven belül csak egyszer kaphatja meg. Újabb díj adományozására csak olyan teljesítmény alapján lehet javaslatot tenni, amely a korábban adományozott díj elnyerése óta született. A díj elnyerése, illetve adományozása érdekében egyéni vagy csoportos pályázatokat lehet benyújtani. A Pro Architectura díjra több témakörben is van lehetőség jelentkezni, amennyiben az adott kategóriához igazodó tartalmi és formai követelményeknek megfelelnek.


A díjhoz amelyhez a KSH által a Hivatalos Értesítőben a tárgyévet megelőző évre vonatkozóan közzétett bruttó átlagkereset hatszorosának megfelelő összegű pénzjutalom és az adományozást igazoló oklevél jár, átadására december 16-án, ünnepélyes keretek között kerül sor.


A díjat 7 tagú szakmai bíráló bizottság javaslata alapján Lázár János építési és közlekedési miniszter adományozza. A Pro Architectura díj szakmai bíráló bizottságának elnöke
Lánszki Regő építészeti államtitkár.


A javaslattétel határideje: 2023. október 15. (vasárnap) 23 óra 59 perc


A pályázatok kizárólag elektronikus úton, a www.proarchitectura.hu weboldalon történő regisztráció után tölthetők fel!