Back to top

Építtető

Az alábbi témakörben elismerésben részesülhetnek azon építési tevékenységet megbízó jogi vagy magánszemélyek, akik az első ötlet felmerülésétől a megvalósításig a teljes folyamat alatt együttműködő partnerként és későbbi használóként, jó gazdaként teremtettek értéket.


GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

VÁRKAPITÁNYI LAK, GÖDÖLLŐ

A XVIII. században kezdődött az építéstörténete a gyönyörű, egyszerű tömegű épületnek. Az évszázadok alatt volt az uradalmi kormányzó háza, lakások befogadója, felügyelőségi épület, udvarmesteri szállás, 2010-re azonban az összeomlás határára jutott. Ekkor vásárolta vissza Gödöllő Város Önkormányzata, és kezdődött meg a helyreállítás, melynek eredményeként a csodálatosan felújított épületet rendezvényházként tudja használni a város közössége, civil szervezetei. Az építtető nagyrészt saját forrásból, hat év alatt ütemezve valósította meg a helyreállítást. Mindezt magas színvonalon dolgozó tervezők, szakértők, restaurátorok, kivitelezők kiválasztásával, az előkerült értékek értő és befogadó megmentésével, a városi civil szféra bevonásával, türelemmel és kitartással, igényességgel csinálta végig. A város partner és mecénás volt abban a sziszifuszi és aprólékos munkában, amelyben a tervezői és építői gárda falmegerősítéseket, födémcseréket, tető-újjáépítést végzett úgy, hogy közben mentett minden menthetőt: vakolatdarabokat, falfestéseket, kopott falépcsőt, táblás parkettát, verandát és ezer más részletet.
A történelem süt át a falakon, a festett felületeken, a zsigereinkben érezzük az évszázadokat. Ez az épület, a romokból újjászületés reményét jelenti mindnyájunknak.

Letöltés