Back to top

A Díjról

A díj a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában, és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért, valamint a Nemzeti építészetpolitika céljai érdekében elért kiemelkedő eredményekért adományozható. Ez alapján valamely jeles építészeti városépítészeti, tájépítészeti, belsőépítészeti alkotás létrehozásában kifejtett építészeti-tervezői tevékenységért, az építészeti közéletben és oktatásban, az építészeti tervezés és tervpályázatok területén elért kiváló eredményekért, továbbá (a kiemelkedő építészeti alkotás megvalósításában közreműködő) építtetők, kivitelezők körében kerül kiosztásra.

A díjból évente legfeljebb tíz adományozható. A díjat ugyanaz a természetes személy, jogi személy vagy közösség 5 éven belül csak egyszer kaphatja meg. Újabb díj adományozására csak olyan teljesítmény alapján lehet javaslatot tenni, amely a korábban adományozott díj elnyerése óta született. A Pro Architectura díjra több témakörben is van lehetőség jelentkezni, amennyiben az adott kategóriának megfelelő tartalmi és formai követelményeknek megfelelnek.

A díj átadására 2017 októberében, az Építészet Világnapján kerül sor. A díjhoz egymillió forint összegű pénzjutalom és az adományozást igazoló oklevél jár.

A díjat a 9 tagú szakmai bíráló bizottság javaslata alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter adományozza a 15/2015 (III.11) MvM rendelet szerint. A Pro Architectura díj szakmai bíráló bizottságának elnöke az építészeti és építésügyi helyettes államtitkár.

A 2017. évi Pro Architectura díjak elnyerése, illetve adományozása érdekében egyéni vagy csoportos pályázatokat lehet benyújtani.

A pályázatok benyújtásának (elektronikus feltöltésének) határideje: 

2017. július 30. vasárnap éjfél